Připnutý příspěvek

Ikony

Uživatelé Blog.cz si jistě pamatují, jak jsme okraje a menu stránky hojně obohacovali o pohyblivé ikony neboli stampky. Pár jsem jich našla!...

Aktuální činnosti

Kniha: Manga: Seriál: Anime: Hudba:
předchozí předchozí předchozí předchozí předchozí

2024/01/27

Nostalgikus generalis

Pony Club. Kolika z Vás to něco řekne? 


Takže... kdysi dávno existovalo nakladatelství Stabenfeldt, které vydávalo knihy s koňskou tématikou. V Česku vedlo knižní Pony club, který spolu s knihami posílal předplatitelům také časopisy, šperky nebo jiné drobnosti. A také hry na počítač, ke kterým jsem se po letech opět dostala. A tak začala historie Star Stable!

První tetralogií her byla série Starshine Legacy. Šlo o klasické singleplayer hry s příběhem, kdy hráč plní úkoly a prochází postupnými levely až k závěrečnému závodu se zlounem. V první hře se hraje za novicku ve městě, Lisu, která se při návštěvě místních stájí spřátelí s neobvyklým koněm, jménem Starshine, a u toho zjistí, že má magické schopnosti. Tím se hráč dozví o tajemném sesterstvu, Duchové na koních, kam kromě Lisy patří i její nové kamarádky, Linda, Anne a Alex, spolu se svými koňmi. Postupně se hraje za každou z dívek, až hráč zachrání celý svět :) Hra je z přelomu tisíciletí, takže je celkem jasné, že grafika stojí za prd a ovládání jakbysmet, ale příběh je milý, a když hráč nedokončí kolo, má nekonečně možností hru opakovat, dokud to prostě nedopadne dobře!
V roce 2008 pak začala vycházet další tetralogie her, Star Stable. Každá hra se odehrává v jiném ročním období, takže při pojmenovávání se nikdo moc nezatěžoval s komplikovaným vymýšlením názvů a hry se prostě jmenují Podzimní jezdci, Zimní jezdci, Jarní jezdci a světe div se, Letní jezdci. Tady už byl koncept jiný. Hráč si vytvoří vlastní postavu, cestuje po různých částech světa Jorvik, zlepšuje se v jízdě na koni a bojuje v soutěžích o medaile, až nakonec odcestuje na nějakou velkou soutěž nebo šampionát, kde získá pohár. Cestování a soutěžení je docela fajn zábava na den, ale vývojáři se moc neobtěžovali ani s vymýšlením nových postav, a tak kromě toho, že se hráč setkává s postavami z původní tetralogie, tak se další postavy opakují, takže třeba majitelé různých stájí vypadají všichni stejně, jen mají jinou barvu vlasů, a podobně. Ale i zde platí, že pokud se kolo soutěže nevydaří, může hráč závod opakovat, dokud se mu nepodaří ho konečně vyhrát.

Než Stabenfeldt úplně skončil, vydal ještě Star Academy, což je úplně odlišně pojatá tetralogie her, kde se zpívá, tancuje a hráč se snaží zlepšit natolik, aby natočil vlastní desku. Ovšem odkaz Stabenfeldtu žije i dnes, neboť vznikla multiplayer hra Star Stable online, která je stále aktivní a, jak jsem pochopila, tak má i mnoho hráčů. Hráli jste některou ze sérií, a stejně jako já na ně nostalgicky vzpomínáte, nebo i teď hrajete SSO?

1 komentář:

  1. Já to milovala! Chvíli jsem to hrála, ale fakt jen chvíli. Myslím, že u kamarádky na počítači, doma jsem tu hru neměla :-)

    OdpovědětVymazat